Μπροστά στη Δικαιοσύνη

5.00

Μπροστά στη Δικαιοσύνη του Καρύλ Τσεσσμαν

Αθήνα 1959
Εκδόσεις ΔΑΡΕΜΑ
Αριθμός σελίδων : 223

Ο Κάρολ Τσέσμαν γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1921, στο Μίσιγκαν. Ο πατέρας του εργαζόταν στον χώρο του κινηματογράφου, ενώ η μητέρα του έκανε όποια δουλειά έβρισκε για να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημα της οικογένειας. Ο συγγραφέας σε μικρή ηλικία αρρώστησε σοβαρά και αυτό έγινε η αιτία να επηρεαστεί ολόκληρη η ζωή του.
Η οικονομική κρίση που προκλήθηκε μετά από το χρηματιστηριακό κραχ, του 1929 φέρνει αντιμέτωπη την οικογένεια του με την ανεργία και τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης. Ο Τσέσμαν, μαζί με μια παρέα συνομηλίκων αγοριών, επιδίδονται σε μικροκλοπές. Τον συλλαμβάνουν και πηγαίνει σε αναμορφωτήριο. Όταν αποφυλακίζεται συνεχίζει την ίδια παραβατική συμπεριφορά κάνοντας ένοπλές ληστείες. Παράλληλα, ερωτεύεται ένα άστεγο κορίτσι που είχε πέσει θύμα βιασμού. Την φροντίζει και μένουν μαζί σπίτι του. Μέχρι και τα 27 του χρόνια μπαινοβγαίνει στις φυλακές και γίνεται πονοκέφαλος για την αστυνομία.
Ο Τσέσμαν έμεινε στην φυλακή έντεκα χρόνια και δέκα μήνες. Όλο αυτό το διάστημα δεν έπαψε στιγμή να φωνάζει πως είναι αθώος. Γράφει το βιβλίο Το κελί 2455″ (“Ο προθάλαμος του θανάτου”). Ένα αυτοβιογραφικό διήγημα που εξιστορεί όλη την πορεία. Συνέχεια έχουν τα μυθιστορήματα “Το παιδί ήταν ένας δολοφόνος”Πίσω από τα σίδερα”«Το πρόσωπο της δικαιοσύνης». Καθημερινά έγραφε επιστολές ζητώντας να επανεξεταστεί η υπόθεση του. Προσλαμβάνει τον δικηγόρο Τζορτζ Ντέιβις, ο οποίος αναβάλει την εκτέλεση του οκτώ φορές.

Κωδικός προϊόντος: VINT_59493 Κατηγορία: Ετικέτες: ,

Περιγραφή

Μπροστά στη Δικαιοσύνη του Καρύλ Τσεσσμαν

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου με επικεφαλίδα «ΣΦΥΡΙ Ή ΑΜΟΝΙ» ο συγγραφέας μιλάει μέσα από την φυλακή « Δύο ήρθαν στη φυλακή , μίαν ασυννέφιαστη ημέρα του Οκτωβρίου, το 1955, μία ανοιχτή σεβρολέτ ξεκίνησε από την ανεμοδαρμένη πόλη, κοντά στη Χρυσή Πύλη και περνώντας από τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου, μπήκε στην κομητεία Μάριν.
Εδώ, περισσότερο από εκατό χρόνια πριν, σε μία χώρα γεμάτη λόφους που είχε για σύνορα, αριστερά τον Ειρηνικό και δεξιά ένα σωρό κόλπους, λιμανάκια και νησάκια ένας χαλκόχρωμος αρχηγός των Ινδιάνων Λίκατιουτ, που βαφτίστηκε αργότερα χριστιανός από τους «πάντρε» των καθολικών, και πήρε το όνομα Μαρινέρο, ( ναυτικός ) , είχε στήσει άγριο πόλεμο εναντίον των Ισπανών εξερευνητών που έρχονταν καβάλα σε καθαρόαιμα άλογα και φορούσαν πανοπλίες που άστραφταν κάτω από τον ηλιοφώτιστο ουρανό της Καλιφορνίας.
Τώρα οι περήφανοι Ισπανοί και οι ευγενικοί Ινδιάνοι, δεν υπήρχαν πια. Η γραφική χώρα έχει δαμαστή, κατοικηθεί και χωριστεί σε περιοχές. Ύστερα αυτοκινητόδρομοι και φαρδιές λεωφόροι αντικατέστησαν τα φιδωτά μονοπάτια, συνδέοντας μεταξύ τους τούς συνοικισμούς και τις κοινότητες που ολοένα μεγαλώνουν. Ψηλά. πολύ ψηλότερα από τους γλάρους, αεριωθούμενα μαχητικά αεροπλάνα σχίζουν τον ουρανό σαν αστραπή. Η βροντή από τη διάσπαση του φράγματος του ήχου έχει γίνει κάτι συνηθισμένο.
Εδώ βρίσκονται φρούρια, σταθμοί ραντάρ και σταθμοί κατευθύνσεων αεροπλάνων, αεροδρόμια και ναυπηγεία, ναυτικές βάσεις και αποβάθρες της ακτοφυλακής. Γιατί οι σημερινοί κίνδυνοι δεν μοιάζουν με τους ρομαντικούς, τοπικούς κινδύνους της εποχής πριν από εκατό χρόνια. Γίνηκαν πιο τρομακτικοί και σύγκαιρα πιο διαβολικοί και ολοκληρωτικοί. Ο εχθρός δεν είναι ένας Ινδιάνος αρχηγός με τους χρωματισμένους πολεμιστές του, αλλά η φανατική, με το ψυχρό μάτι Ύδρα μιας νέας εποχής, ο αφέντης μιας ξένης ιδεολογίας που κυβερνάει το μισό κόσμο και που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει ορκιστεί να κατακτήσει ή να εξοντώσει τον υπόλοιπο. Τα όπλα αυτού του εχθρού δεν είναι το τόξο και το βέλος ούτε το «ραβδί του κεραυνού». Αλλά θερμοπυρηνικά όπλα τρομακτικού μεγέθους, ικανά να εξατμίσουν την ανθρωπότητα. »

 

Πίσω στα βιβλία

Additional Information

Weight0.350 kg
Dimensions16 × 22 cm