Το Κρυφό Σχολειό

20.00

Το Κρυφό Σχολειό
Συγγραφέας : ΑΚΛΗ Κ. ΤΡΟΠΑΙΑΤΗ
Εκδόσεις : “ΑΤΛΑΝΤΙΣ – Μ. ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ & ΣΙΑ
Β’ έκδοση
Αριθμός σελίδων : 172
(με προσωπική αφιέρωση του κατόχου το 1979)
Το βιβλίο αυτό που γνώρισε αλλεπάλληλες εκδόσεις μαζί με τις πιο τιμητικές διακρίσεις – εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Τύπου, σαν ελεύθερο ανάγνωσμα στα σχολεία της Μέσης και της Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως.

Κωδικός προϊόντος: VINT_62637 Κατηγορία: Ετικέτες: ,

Περιγραφή

Το Κρυφό Σχολειό

Το «Κρυφό Σχολειό» είναι θρύλος σύμφωνα με τον οποίο η Οθωμανική Αυτοκρατορία απαγόρευε την εκπαίδευση των υπόδουλων Ελλήνων στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας,
για να εξασφαλίσει την αμάθεια και, έτσι, και τη δουλοφροσύνη τους, με αποτέλεσμα να οργανωθούν κρυφά νυχτερινά σχολεία από ιερείς, που μυστικά δίδασκαν γραφή και ανάγνωση.
Ο θρύλος δημιουργήθηκε τα επαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια και αποτυπώθηκε στην Τέχνη.
Ως τα μέσα του 20ού αιώνα στα ελληνικά σχολεία διδασκόταν ότι η ελληνική παιδεία διωκόταν συστηματικά τον πρώτο ενάμιση αιώνα μετά την οθωμανική κατάκτηση και πως αυτό οδήγησε την Εκκλησία στην κρυφή λειτουργία τέτοιων σχολείων.
Πρόσφατα, στην ανεπίσημη παραδοσιακή ιστοριογραφία χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση της ύπαρξης του «κρυφού σχολειού» μαρτυρίες του 16ου αιώνα κ.ε. για τη γενική αμάθεια ή κατά τόπους αυθαιρεσίες οθωμανών αξιωματούχων εις βάρος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι οποίες, ωστόσο, είχαν πεδίο εφαρμογής γενικά τους υπηκόους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Μουσουλμάνους και μη.

 

Πίσω στα βιβλία

Additional Information

Weight0.600 kg
Dimensions18 × 25 cm